Brancheverenigingen willen aan de slag met digitalisering

Kritiek op kabinetsplannen: Bezuinigingen remmen digitale vooruitgang in de zorg

Verschillende brancheverenigingen van zorgspecialisten juichen de aandacht voor digitalisering in de kabinetsplannen toe. Maar er is meer nodig dan alleen de komst van innovatieve toepassingen. De gelijktijdig aangekondigde bezuinigingen helpen niet om de situatie in de zorg te verbeteren.

In een reactie op de vorige week gepresenteerde kabinetsplannen en miljoenennota hebben het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, de organisatie voor eerstelijns hulpverleners aangegeven voorstander te zijn van digitalisering. Het kabinet verwacht veel van de inzet van digitale middelen en AI voor de vermindering van de administratieve lasten, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De drie brancheverenigingen zien de inzet van bewezen effectieve digitale oplossingen, gegevensuitwisseling en een goede digitale ondersteuning van zorgprocessen als essentieel voor de toekomstige inrichting van de zorg.

Ze waarschuwen echter dat deze hulpmiddelen het personeelstekort in de zorg niet geheel gaan oplossen. Meer aandacht voor opleiden en een betere balans tussen vaste en flexwerk is noodzakelijk. Ook waarschuwen ze dat de inzet van digitale middelen niet ten koste mag gaan van een grote groep mensen met beperkte gezondheids- en digitale vaardigheden. Voor hen moet de zorg toegankelijk zijn en blijven.

De Federatie van Medisch Specialisten (FMS) wijst erop dat de vernieuwing van de digitale infrastructuur in de zorg een belangrijk punt is in zowel de Troonrede als het regeerprogramma. Inzetten op innovaties, zoals kunstmatige intelligentie, is belangrijk, vindt de FMS, maar de basis moet eerst op orde zijn. Nu nog gaat iedere dag veel tijd van zorgprofessionals verloren door het overtypen van patiëntgegevens of het zoeken naar ontbrekende informatie. De minister moet daar echt de regie op pakken, stelt de voorzitter. Zij moet zorgen voor een stevige, meerjarenaanpak om die basis op orde te krijgen, zodat zorgprofessionals zich maximaal kunnen inzetten voor de patiënt.  

Hoewel het kabinet veel verwacht van digitalisering en innovatie, blijkt uit de begroting van VWS dat er juist minder geld beschikbaar komt voor die doelen, constateert onder meer V&VN, de branchevereniging voor verplegenden en verzorgenden. Er wordt de komende vijf jaar ruim een half miljard bezuinigd op digitalisering in de wijkverpleging, de verpleeghuiszorg en de gehandicaptenzorg. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “De nieuwe digitale manier van werken vraagt veel van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Ze moeten nieuwe vaardigheden aanleren. Dit vraagt om investeren in plaats van bezuinigen.”