blockquote btn-arrow-cutout btn-arrow btn-info cite Rectangle 647 + Rectangle 648Created with Sketch. Bitmap 3 + Imported LayersCreated with Sketch. Rectangle 104 + Line + Line 4Created with Sketch. Bitmap 6 + Imported Layers 3Created with Sketch. Created with Sketch. Bitmap 4 + Imported Layers 2Created with Sketch. Rectangle 104 + Oval 10Created with Sketch. icon-web Rectangle 8 + Rectangle 9Created with Sketch.

Uitreiking Groene Vink: een feestje én een moment van belangenbehartiging


24.03.17

Op 9 maart 2017 werd in Utrecht voor de vijfde keer de Groene Vink uitgereikt. De Groene Vink, de erkenning voor goede software in de langdurige zorg en de domeinen van Wmo en Jeugdwet, is volgens Peter Snaterse, teammanager bij Zorginstituut Nederland (ZIN) inmiddels gemeengoed geworden: ‘Als je geen Groene Vink hebt behaald, dan heb je als softwareleverancier toch wat uit te leggen.’ Alleen zouden tussenliggende partijen, zoals Vecozo, Rinis en het Inlichtingenbureau, beter gehouden moeten worden aan oplevereisen, vertelt OIZ-bestuurslid Eddy van de Werken tijdens de bijeenkomst.

De Groene Vink is een kleine tien jaar geleden organisch ontstaan, vertelt Peter Snaterse in gesprek met OIZ. ‘De software in de langdurige zorg had een imagoprobleem. Daarom hebben we in overleg met de softwareleveranciers én de afnemers tien punten opgesteld die bepalen wanneer klanten wél tevreden kunnen zijn met de kwaliteit van de software. Het is geen certificering, maar een toets op deugdelijkheid van in- en output.’

De Groene Vink en de rol van ZIN

Na deze eerste stap zijn ook andere stakeholders aangesloten, zoals NZa, zorgkantoren en later de VNG. Een belangrijke taak van ZIN is het onderhouden en beheren van de iStandaarden. ‘Wij leveren de documentatie aan over wat waar moet staan en welke input welke output moet genereren. Wij bieden ook services aan waarmee een softwareleverancier kan controleren of zijn product de toets doorstaat. Als er een verschil van mening is over de kwaliteit, dan doen wij eveneens een uitspraak over wie gelijk heeft.’

Jaarlijks wordt de Groene Vink uitgereikt aan softwareleveranciers die de toets hebben doorstaan. De bijeenkomst wordt bij een zorgaanbieder georganiseerd en is vooral een feestje om softwareleveranciers te belonen voor het tijdig, correct en volledig voldoen aan de gestelde eisen, aldus Snaterse. Op 9 maart 2017 werd wederom de Groene Vink uitgereikt voor de iWmo en iJw standaarden en Eddy van de Werken sprak de aanwezigen als OIZ-bestuurder toe.

Toewijding van de hele keten

In zijn toespraak bracht Eddy van de Werken de toewijding van de hele keten aan de standaardisatie ten sprake. ‘Als softwareleverancier zijn we maar één onderdeel van de keten die ervoor moet zorgen dat berichten goed worden overgebracht. Ook gemeenten en zorgaanbieders dragen bij aan de Groene Vink als bewijs van goed gedrag, maar ook de tussenliggende partijen moeten meewerken om goed berichtenverkeer te garanderen.’

‘Er is te weinig controle en transparantie als het gaat om het verwerken van berichtenverkeer door bijvoorbeeld het Inlichtingenbureau, Rinis en Vecozo. Het is niet duidelijk of zij al voldoen aan de standaardisatie-eisen die door de Groene Vink worden gesteld. Op softwareleveranciers wordt de druk gelegd om betere software te ontwikkelen, dat is prima, maar alleen als de hele infrastructuur de standaarden ondersteunt, kan het ook echt werken’, aldus Van de Werken.

Toewerken naar gezonde concurrentie

Ook uitte Eddy van de Werken uit naam van OIZ kritiek op de ontwikkeling van de berichtenuitwisseling applicatie die is ontwikkeld door VNG. Deze is namelijk gratis beschikbaar voor kleine zorgaanbieders, waardoor concurrentie vervalsing ontstaat. ‘De schoen wringt dat de VNG op kosten van de belastingbetaler de app heeft ontwikkeld en dat wij als softwareleverancier wel een rekening moeten sturen voor de kosten die wij hebben gemaakt.’

VNG wil met de app tegemoet komen aan kleine zorgaanbieders die wel willen werken met de standaard, maar een goede applicatie niet kunnen betalen. ‘Alleen kost de ontwikkeling van zo’n app geld en om eerlijke concurrentie te bevorderen zou daarvoor een marktconform tarief gesteld moeten worden. Tijdens de uitreiking reageerde VNG direct en kondigde aan dat in 2018 een betaalde variant wordt gelanceerd.

Van de Werken is blij met de toezegging van VNG: ‘Wellicht hebben we dan bereikt waar OIZ voor staat, namelijk een evenwichtige markt waarin de softwareleveranciers én dienstverleners niet buitenspel worden gezet.’ Zo wordt de uitreiking van de Groene Vink niet alleen een feestje, maar ook een serieuze aangelegenheid om de belangen van de softwareleveranciers in de zorg te blijven verdedigen.

Inmiddels is bekend geworden dat de VNG heeft besloten om de app per 1 april 2018 uit de lucht te halen.

Downloads

Handige links