blockquote btn-arrow-cutout btn-arrow btn-info cite Rectangle 647 + Rectangle 648Created with Sketch. Bitmap 3 + Imported LayersCreated with Sketch. Rectangle 104 + Line + Line 4Created with Sketch. Bitmap 6 + Imported Layers 3Created with Sketch. Created with Sketch. Bitmap 4 + Imported Layers 2Created with Sketch. Rectangle 104 + Oval 10Created with Sketch. icon-web Rectangle 8 + Rectangle 9Created with Sketch.

Singapore Sling


20.12.19

Zorgvisie ICT 05, oktober 2019, pagina 29, rubriek Opinie: auteur Johan Vos

De vermaarde cocktail Singapore Sling, in 1905 bedacht door barman Ngiam Tong Boon, is uniek in zijn soort. Ruim honderd jaar later volgt in Singapore opnieuw een zeer verfijnde combinatie. Op e-healthgebied, wel te verstaan.


Best stoer, om als land met een gezondheidszorg die structureel behoort tot de beste ter wereld, de lat nog hoger te leggen. Door het sluiten van een deal met Fitbit, een Amerikaanse leverancier van fitness wearables. Niet voor een of ander pilotje, maar met als doel een miljoen inwoners er gebruik van te laten maken.

Dat is in niets te vergelijken met andere e-health initiatieven in de wereld. Even geen moeilijke vragen over privacy of waar de data staat. Sterker nog, de deelnemers kunnen de data delen met de overheid voor onderzoeksdoeleinden ter verbetering van het beleid. Gericht op preventie en een gezonde leefstijl. Hoe cool, en slim, is dat?

Bloeiend ecosysteem
In Nederland willen we hetzelfde doel bereiken als in Singapore. Mensen meer regie over hun gezondheid geven om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Alleen pakken we het anders aan. Met een informatieberaad en een star afsprakenstelsel om een bloeiend ecosysteem voor digitale zorg te creëren. Waarbij de focus ligt op informatie-uitwisseling die zorgverleners in staat stelt de beste zorg te bieden op de juiste plek, op het juiste moment.

Taaie materie

Heel belangrijk, maar hele taaie materie met zoveel verschillende leveranciers en zorgaanbieders. Behoorlijk ingewikkeld om zo innovaties in de zorg tot bloei te laten komen. Dat ervaren we nu meer en meer in de praktijk. Waarom focussen we hier ook niet meer op preventie en gezonde leefstijl? Deze data combineren met artificial intelligence en machine learning. En beschikbaar maken voor leveranciers en zorgveld, uiteraard met toestemming van de patiënt. Dan komen de innovaties en het bloeiende ecosysteem vanzelf.

Zó hoort-ie, moet Ngiam Tong Boon toentertijd gedacht hebben. Hopelijk krijgt deze e-health aanpak van Singapore wereldwijd net zoveel navolging als zijn cocktail.

In de wetenschap dat dit mijn laatste bijdrage is als bestuurslid van de OIZ, zeg ik cheers!